Oj, vad denna helg har flugit iväg snabbt! Fortare än vanligtvis faktiskt. Min syster kom upp till Umeå på ett spontanbesök med sina söta småtroll så givetvis har vi försökt att umgås så mycket som möjligt. På lördagen så hade vi (som Maria redan berättat) en familjemiddag som i sista sekund styrdes upp hemma hos Maria och min bror eftersom systeryster var uppe på besök liksom pappa som nu förtiden sällan är i stan.
Efterrättskakan som jag hade med mig var det premiärbakning av men för alla som gillar chokladgodiset After Eight är den en riktig hit!
Utöver mycket familjeumgänge i helgen var det slalomskola för barnen som stod på schemat både lördag och söndag. Barnen hade aldrig stått på ett par slalomskidor innan i lördags och jag kan inte sluta att imponeras över hur snabbt barn snappar upp och lär sig :).
Lill-mumsan på väg till liften i Bräntberget Lill-gubben har klarat banan för första gången och går här i mål :) |
Tyvärr utan dekoration... |
Chokladtårta
200 g smör (jag bakar alltid med riktigt smör men margarin fungerar också givetvis)
200 g mörk choklad (jag använder gärna Odense:s mörka chokladknappar = smidigt)
3 ägg
2,5 dl strösocker
3 dl vetemjöl
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form med löstagbar kant med smör/margarin. Smält smöret på svag värme i en kastrull på spisen. Häll därefter i chokladknapparna (alt hackad choklad) och rör runt tills det är en slät chokladkräm.
Vispa ägg och socker pösigt. Rör ned mjölet i äggsmeten. Tillsätt därefter chokladsmöret och för till en jämn smet. Häll smeten i formen. Grädda i ca 15-20 minuter. (får inte bli genomgräddad utan ska "skvallpa lite" när man skakar lätt i formen). Tag ut och låt svalna.
Chokladglasyr
25 smör (eller margarin)
1 dl vispgrädde
20 plattor After Eight
Blanda smör, grädde och chokladplattor i en kastrull och smält ihop allt på svag värme under omrörning till en slät kräm. Låt blandningen kallna tills den blir mer trögflytande. Bred sedan glasyren över chokladtårtan och ställ sedan formen in i kylen fram till servering.
Låt den gärna stå minst i några timmar men med fördel kan denna chokladtårta bakas dagen före servering.
Avnjutes bäst med lättvispad vispgrädde och kaffe så klart!
Nu ska jag umgås med maken lite innan sänggående eftersom jag knappt har sett röken av honom i helgen så han bl a haft svensexa för sin bästa kompis och kört en massa skoter (som han gör så fort tillfälle ges).
God natt och ha en bra början på en ny arbetsvecka imorgon!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar